Waqf of Solar Dome Dryer for Fishermen and Farmers Community, Pulau Pinang

AIBIM myWakaf

Pulau Pinang, Malaysia

  • Sasaran Kutipan

    RM96,000.00

  • Kutipan Terkini

    RM0.00

Kutipan Terkini:
0%
Perkembangan Projek:
0%
×

Borang myWakaf

Saya telah membaca dan bersetuju dengan segala Terma dan Syarat

-Nilai minimum setiap project adalah RM 10.00
-Nilai Wakaf tidak boleh melebihi RM 30,000.00
-Setiap transaksi akan dicaj sebanyak RM 0.50

BACK
Tunaikan Wakaf

About the campaign creator

×
Bank Muamalat
Kelantan, Malaysia
0 Campaigns | 0 Loved campaigns

Contact Info

Social Link

Latar Belakang Kempen

Sektor

Pemerkasaan Komuniti

Tujuan

Penggunaan Solar Dome Dryer membolehkan nelayan dan petani mengeringkan produk-produk mereka, seperti ikan masin dan buah-buahan kering, tanpa mengira keadaan cuaca. Ini menghasilkan kualiti dan kebersihan produk yang lebih baik, serta melindungi produk daripada debu, kulat, dan serangan haiwan.

Selain itu, Solar Dome Dryer ini juga boleh mempercepatkan proses pengeluaran produk dengan menggunakan bahan polikarbonat yang menawarkan penebatan haba yang merupakan bahan yang efektif untuk mengurangkan masa pengeringan. Hasilnya, ia membuka peluang kepada nelayan dan petani untuk memenuhi permintaan yang lebih tinggi dan mendapatkan akses ke pasaran yang lebih luas.

Impak

Jangkaan impak projek Solar Dome Dryer adalah seperti berikut:
1. Memastikan pengeluaran yang bersih dengan melindungi produk daripada debu, gangguan cuaca, serangga, haiwan, dan pencemaran.
2. Membuka peluang kepada isteri-isteri para nelayan dan petani untuk membantu meningkatkan pendapatan isi rumah dengan masa dan usaha yang minima, di samping tetap memenuhi tugasan mereka dirumah.
3. Meningkatkan keterjaminan makanan dengan mempelbagaikan penggunaan bahan mentah seperti ikan, buah-buahan serta bahan-bahan makanan lain yang mampu meningkatkan bekalan produk makanan domestik.
4. Mempromosikan amalan tenaga hijau (green energy), mengurangkan pembaziran, dan memerlukan penyelenggaraan minimal untuk pengeluaran produk makanan dan pertanian.

Tarikh Mula

01 October 2023

Perkembangan Projek