Klinik Gigi Bergerak Wakaf Selangor Muamalat - Universiti Malaya

Bank Muamalat Malaysia Bhd

Selangor, Malaysia

  • Sasaran Kutipan

    RM1,000,000.00

  • Kutipan Terkini

    RM20,810.00

Kutipan Terkini:
2%
Perkembangan Projek:
0%
×

Borang myWakaf

Saya telah membaca dan bersetuju dengan segala Terma dan Syarat

-Nilai minimum setiap project adalah RM 10.00
-Nilai Wakaf tidak boleh melebihi RM 30,000.00
-Setiap transaksi akan dicaj sebanyak RM 0.50

BACK
Tunaikan Wakaf

About the campaign creator

×
Bank Muamalat
Kelantan, Malaysia
0 Campaigns | 0 Loved campaigns

Contact Info

Social Link

Latar Belakang Kempen

Cadangan mengadakan sebuah klinik gigi bergerak yang dapat memberikan rawatan dan pembedahan pergigian minor kepada berbagai lapisan masyarakat di Malaysia. Ini meliputi mereka yang kurang berkemampuan, kelaianan upaya, warga emas, dan golongan yang disisihkan masyarakat. Penyediaan perkhidmatan ini bertujuan untuk mengurangkan jurang sosio ekonomi di kalangan penduduk melalui pasukan perubatan pergigian yang professional dan berdedikasi. Bas ini akan dilengkapi dengan kemudahan terkini dengan peralatan diagnosis dan rawatan yang lengkap.

 

Pernyataan Permasalahan

Pada masa ini, walaupun terdapat beberapa perkhidmatan pergigian mudah alih yang ditaja kerajaan dan lain-lain yang beroperasi di Malaysia, tidak ada yang memberikan cadangan tahap dan tahap kepakaran pergigian / perubatan, penyampaian penjagaan gigi susulan, diagnosis di tempat dan / atau akses siap mendaftar sebagai pesakit di hospital pergudangan terkemuka Malaysia perlu rawatan yang lebih maju diperlukan.


Di samping menghadiri rumah untuk orang tua, yang cacat fizikal dan sekolah, klinik pergigian mudah alih yang sangat berkesan ini mampu mencapai kawasan terpencil termasuk keluarga pekerja dan komuniti lain yang tinggal di ladang kelapa sawit dan getah.

 

Projek Impak

Pembiayaan penuh projek ini akan menyediakan pesakit keperluan khusus dan golongan terdedah di negara ini dengan tahap penjagaan kesihatan pergigian yang belum pernah terjadi sebelumnya dan memberikan penaja dengan pengakuan eksklusif dan bersekutu dengan universiti terkemuka di Malaysia dan hospital pergigian.


Data statistik yang dikumpulkan akan digunakan untuk menyediakan data kesihatan pergigian berharga untuk penilaian akademik dan kerajaan.

 

Ahli JMC

Pengerusi
(Kosong)

Ahli Jawatankuasa
1. SS Dato' Setia Hj Mohd Tamyes bin Abdul Wahid, Mufti Selangor
2. Y.Bhg. Datin Paduka Ungku Arfah Ungku Tahir, Pengarah PWS
3. Ustaz Anuar Hamzah Tohar, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, PWS
4. Ustaz Azizi Che Seman, Pengerusi Jawatankuasa Syariah, BMMB
5. Ustaz Dr. Mohd Hafiz Fauzi, Ketua Jabatan Dakwah, Wakaf & Zakat, BMMB

Perkembangan Projek