Dana Wakaf Al-Bait

RHB Islamic Bank Bhd

Sarawak, Malaysia

  • Sasaran Kutipan

    RM500,000.00

  • Kutipan Terkini

    RM321,031.82

Kutipan Terkini:
64%
Perkembangan Projek:
56%
×

Borang myWakaf

Saya telah membaca dan bersetuju dengan segala Terma dan Syarat

-Nilai minimum setiap project adalah RM 10.00
-Nilai Wakaf tidak boleh melebihi RM 30,000.00
-Setiap transaksi akan dicaj sebanyak RM 0.50

BACK
Tunaikan Wakaf

About the campaign creator

×
Bank Muamalat
Kelantan, Malaysia
0 Campaigns | 0 Loved campaigns

Contact Info

Social Link

Latar Belakang Kempen

Nama Al-Bait yang secara literal bermaksud "rumah", telah dicadangkan oleh Tabung Baitulmal Sarawak. Nama ini selari dengan nama Tabung Baitulmal Sarawak yang juga mempunyai perkataan "Bait". Dana Wakaf Al-Bait akan memberi manfaat kepada dua institusi: 1) Pertubuhan Kebajikan Baiturrahmah, Kuching; dan 2) Akademi Tahfiz Hidayatul Quran Annur, Sibu Kedua-dua institusi didirikan di atas tanah yang telah diwakafkan kepada Tabung Baitulmal Sarawak (TBS) - 1) Pertubuhan Kebajikan Baiturrahmah, Kuching Institusi ini ditubuhkan untuk menjaga dan memberi Pendidikan Islam kepada kanak-kanak mualaf dan anak yatim serta memastikan mereka mendapat pendidikan sewajarnya daripada sekolah harian. Dipengerusikan oleh Ustaz Haji Mohamad Salleh b. Hamdin, seramai 17 orang kanak-kanak daripada pedalaman Sarawak sedang menetap di rumah ini yang bergantung kepada hasil derma daripada masyarakat. Selain daripada Ustaz Haji Mohammad Salleh, institusi ini juga diuruskan oleh seorang pengurus dan dua orang kakitangan. 2) Akademi Tahfiz Hidayatul Quran Annur, Sibu Sekolah tahfiz ini ditubuhkan pada Disember 2015 dan bergantung sepenuhnya kepada hasil derma badan bukan kerajaan (BBK) serta segenap masyarakat untuk perbelanjaan harian dan lain-lain. Selain menghafaz Al-Quran, pelajar-pelajar juga mempelajari pendidikan Islam, bahasa Arab dan asas komunikasi. Sekolah tahfiz ini diuruskan oleh Ustaz Mohd Helmi bin Abu Bakar dan pada ketika ini terdapat 15 orang tahfiz pelajar sepenuh masa.

 

Pernyataan Permasalahan

Terdapat banyak sekolah Tahfiz dan institusi kebajikan swasta yang perlu dinaiktaraf untuk beroperasi dengan lebih efisien. Projek ini bertujuan untuk membantu institusi-institusi ini dengan pembiayaan-pembiayaan yang memerlukan kos yang tinggi, seperti pembinaan laluan kecemasan untuk mematuhi piawaian keselamatan kebakaran dan pembelian kenderaan untuk pengangkutan kanak-kanak di kedua-dua institusi.

 

Projek Impak

i. Kanak-kanak tersebut dapat menumpukan perhatian kepada pelajaran.
ii. Membantu institusi dalam menyediakan suasana yang lebih selamat dan kondusif untuk kanak-kanak.
iii. Menggalakkan umat Islam untuk berwakaf bagi kebaikan masyarakat.

 

Ahli JMC

Pengerusi: Datu Hj Abg Mohd Shibli Hj Abg Mohd Nailie - Ketua Pegawai Eksekutif, TBS
Ahli Jawatankuasa: 1. Bolhassan Iskandar Taibi - Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, TBS 2. Sulaiman Haji Mahili - Ketua Sektor Kewangan, TBS 3. Abg Faisal Hj Abg Marzuki - Ketua Sektor Pembangunan, TBS 4. Dato Adissadikin Ali - Ketua Pegawai Eksekutif, RHB Islamic 5. Ahmad Rizal Lope Zainal Abidin - Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, RHB Islamic 6. Ahmad Mukarrami Ab Mumin - Ketua Jabatan Syariah, RHB Islamic 7. Othman bin Ahmad - Ketua Solusi Inovatif Perniagaan, RHB Islamic

Perkembangan Projek